Evenimente tipareste trimite pe mail


Folk You! & Deşteaptă-te, rock-ule!

În anul 2005, Radio 3Net şi Jurnalul Naţional au anunţat: Folk You! – Folk de tabără.

„A fost o vreme – vă mai amintiţi? – când muzica tânără se numea folk. Iar ambasadorii ei erau Marcela Saftiuc, Adriana Ausch, Mircea Vintilă, Tudor Gheorghe, Mircea Bodolan, Valeriu Sterian, Nicu Alifantis, Victor Socaciu, Vasile Şeicaru, Stefan Hruşcă... Cântau în condiţii precare, prin case de cultură, pe stadioane. E un fel de a spune, pentru că ceea ce făceau ei bătea mai mult spre poezie. De fapt, era poezie cântată. Şi niciodată poezia n-a fost atât de cântată ca atunci, în anii ’70. Generaţia în blugi dădea lecţii de sensibilitate şi atitudine unei generaţii muzicale îmbâcsite de şabloane şi manierism. Muzica ajunsese într-un punct mort. Într-un punct mort se afla şi acum, dar din cu totul alte motive. Asediată de prefabricate rapide, programate pe calculator, muzica tânără înseamnă astăzi dans din buric şi alte detalii anatomice, pantomimă cu microfonul în mână, picioare dezgolite până la... nivelul la care ajunge mesajul melodiei... Şi, bineînţeles, manele! "Un’ te-ai dus tu, folkule?" a "îndrăznit" să întrebe şi să se întrebe Jurnalul Naţional, într-un proiect editorial realizat împreună cu www.radio3net.ro. Încurajaţi de semnale, ne-am gândit să punem în practică ceea ce am evocat atunci. Adică să "convocăm" tot ceea ce a mai rămas din folkul de odinioară şi vocile tinere ale celor care încearcă să-i urmeze, la o vară de pomină: trei seri pe săptămână (joi, vineri şi sâmbătă), vor cânta pentru voi şi împreună cu voi, pe toată plaja românească, de la Vama Veche la Sfântul Gheorghe.” (Dana Andronie, JN, 2005)

Asta a fost chemarea oamenilor la Folk you! Sub deviza acestei "înjurături" transformată în binecuvântare, Radio 3Net şi Jurnalul Naţional, împreună cu cei care au acceptat această provocare, au dat semnalul întoarcerii la cântecul curat şi simplu, la instigarea poeziei.

„Luaţi-vă sufletul, chitara, iubita şi ce mai aveţi frumos şi veniţi lângă noi! Vom face focuri de tabără pe plajă, vom da foc întunericului muzical! Vom sabota împreună kitsch-ul, cântecele obscene şi manelele care au pus stăpânire pe vacanţele noastre! FOLK YOU! – ne vom spune unii altora, râzând, plângând şi cântând”.

Florian Pittiş şi Marius Tucă au fost prezentatorii primei ediţii Folk You. În afară de ei, au mai subscris acestui experiment de muzică ecologică: Victor Socaciu, Mircea Vintilă, Nicu Alifantis, Alexandru Andrieş, Vasile Şeicaru, Ada Milea, Doru Stănculescu, Mircea Bodolan, Adrian Ivanitchi, Florin Săsărman, Maria Gheorghiu, Dinu Olăraşu, Tatiana Stepa şi multi alţii.

Folk You a fost un succes, oameni din toată ţara şi din afara ei, au venit pe plaja transformată în sală de spectacol, au cântat şi au petrecut cu artiştii până în zori de zi.

În 2006, experienţa Folk de tabără s-a repetat. De data aceasta şi artiştii, şi participanţii la eveniment au fost în număr mai mare. Dinu Olăraşu a compus un imn special pentru acest eveniment, numit „Dincolo de orice Vamă”. Maria Magdalena Dănăilă, Zoia Alecu, Mircea Bodolan, Emerich Imre, Magda Puşcaş, Mircea Florian s-au alăturat echipei din prima ediţie Folk you.

Echipa Radio 3Net a fost prezentă cu mic cu mare pe tot parcursul evenimentului. Printre oamenii veniti pe litoralul romanesc au fost şi chatteraşii, cei care s-au mutat în acele zile la mare, odată cu moderatorii.

La ceea de-a treia ediţie a Folk You!, în anul 2007, au scris povestea Nicu Alifantis, Alexandru Andrieş, Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Nicu Covaci, Mircea Florian, Victor Socaciu, Vasile Şeicaru, Ducu Bertzi, Marius Baţu, Dinu Olăraşu, Florin Chilian, Florin Săsărman, Adrian Sărmăşan, Emeric Imre, Tatiana Stepa, Zoia Alecu, Maria Magdalena Dănăilă, Heidi Schmidt. Prezentatorul aceste ediţii a fost Maria Gheorghiu. Aceasta ediţie a fost dedicată lui Florian Pittiş, cel care, pe 5 august 2007, s-a stins din viaţă. În finalul spectacolului, toţi artiştii prezenţi s-au adunat pe scenă pentru a interpreta, în memoria unicului Moţu’ Pittiş, piesa „Cântecul Bufonului“.

Moţu spunea despre ceea ce ar putea însemna folkul: „Ce sa însemne folkul? Un om cu o chitară? Asta s-ar putea să însemne şi blues-ul. Un om care îşi cântă propriile compoziţii? Şi la blues se întâmplă lucrul ăsta. Folk este destul de apropiat de folclor... Să fie oare nevoia de cultură a unor oameni care şi-au pierdut calitatea de ţărani şi n-au dobândit-o încă pe cea de orăşeni? Să fie o întoarcere la origini, pentru că în antichitate versurile erau spuse acompaniate de un instrument, ceea ce se numeşte melopee? Folkul să însemne numai cântecele de protest? O melodie populară cu autor cunoscut? Cine ştie?! S-ar putea să însemne toate la un loc...“

Deşteaptă-te, rock-ule! – un alt strigăt auzit de poporul român din partea Jurnalului Naţional şi Radio 3Net. În 2006, fanii acestui gen de muzică au avut ocazia să voteze pe Radio 3Net, la secţiunea  "Deşteaptă-te, rockule!", cele mai îndrăgite melodii rock din toate timpurile, cântece care au vrut să fie incluse pe un album de colecţie.

Jurnalul Naţional publica în acel an un articol dedicat celor care au cântat, celor care cântă şi vor cânta rock: „Oprimat cum a fost, rockul a avut noroc de "oameni buni": Florian Pittiş, Doru Ionescu, Petre Magdin, Cornel Chiriac, Jeana Gheorghiu, Dorian Ciubuc, Nelu Stratone, Titus Andrei, Minel Stoica, Florin Silviu Ursulescu. Toţi aceştia şi multi alţi necunoscuţi au avut grijă ca muzica rebelă să respire aer de libertate în anii comunismului, atât pe unde radio, cât şi pe micile ecrane. În anii ’80, Petre Magdin plătea cu luni de suspendare curajul de a difuza un minut cu Ozzy Osbourne. Şi totuşi, rockul era mai prezent la TV sub dictatură, decât în democraţie! După cinci ani de suspendare, Magdin speră să revină la toamnă cu Întâlnirea de la miezul nopţii”. În acelaşi articol se face referire la locurile magice ca Preoteasa, Club A, Club 303, Vox,  Iorga, în care premianţii timpurilor şi-au făcut „prozeliţi”: Sincron, Curtea Veche 43, Cometele, Olimpic 64, Cascadele, Coral, Metrock, Metropol, Metronom, Modern Grup, Domino, Roata, Chromatic Grup, Impact, Accent, Pro Musica, Riff, Gramofon, Experimental Q, Modal Q, F.F.N., Mondial, Roşu şi Negru, Semnal M, Romanticii, Sideral, Progresiv TM, Catena, Venus, Phoenix, Sfinx, Stereo, Iris, Compact, Holograf, Celelalte Cuvinte, Conexiuni.

Utilizatorii de internet au avut şansa să aleagă, pe lângă cele pomenite mai sus, numele unor trupe denumite „tinere speranţe”: Altar, Antract, Firma, Negura Bunget, Luna Amară, Avatar, Implant pentru Refuz, Trooper, Omul cu Şobolani, Viţa de Vie, Crize, Coma, Zob, Urma, E.M.I.L., Sfera, Pistol cu capse, AB4, Taine, Shekinah, Vank etc...

În anul 2007, în aceeaşi formulă, Radio 3Net şi Jurnalul Naţional revin cu a doua ediţie a concursului „Deşteaptă-te, rockule!”. Provocarea de a scoate un CD cu muzică rock pe baza clasamentului aflat pe site-ul Radio 3Net, este reluată.

În acest concurs Moţu vedea o altă şansă a utilizatorului de internet de a avea la dispoziţie o parte din muzica românească: „Încercarea - cel puţin temerară - de a pune împreună şi la dispoziţia oricui ar putea fi interesat toate înregistrările artiştilor rock români sau de exprimare românească - pe care le-am avut, le-am găsit sau de care ne-am putut aminti”.
 

Documentare: Cristina STOIAN



Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza